Werkgevers “dwingen” wachtwoord af van sollicitant


Het wordt steeds gekker in het bedrijfsleven. De werkgevers zien natuurlijk ook dat er een hoop mensen werkloos rondlopen, dus plakken ze maar wat extra voorwaarden aan hun vacatures. Nu is er namelijk ter ore gekomen dat men het wachtwoord van Facebook vraagt aan de sollicitant om zodoende alsnog informatie in te winnen over hun eventuele toekomstige werknemer. Dit doen ze omdat het profiel voor vreemden afgesloten is.

Het internet…een plek vol informatie, porno, lieg en bedrieg, liefde, maar vooral ook een plek om schaamteloos te spioneren naar de mensen waar jouw aandacht naar toe gaat. Tegenwoordig gaat dat zo makkelijk. Je ziet een mooie vrouw lopen, regelt haar naam en zoeken maar. Google is je vriend daarin. Binnen 5 minuten is al duidelijk wie haar vrienden zijn, waar ze idool van is en wanneer haar periode er weer aankomt (altijd handig).

Maar gelukkig is daar PrivacyGuru…DE man die iedereen instrueert hoe je je profiel moet afdekken tegen vervelende mannetjes als Privac….uh…de belastingdienst of zoiets. En zo aan de statistieken te zien wordt daar gretig gebruik van gemaakt. Tot grote irritatie van de werkgevers aan toe. Want die zijn ineens niet meer blij met deze maatregelen. Hoe kunnen ze nu hun toekomstige werknemers bespioneren voordat ze aangenomen worden?

Juist, door gewoon hun inloggegevens te vragen. Hoe simpel was dat dan? Want als sollicitant heb je gewoon weg niks meer te zeggen en al helemaal niks meer te weigeren, want dan kom je toch gewoon niet bij ons werken. Wij zien het probleem niet hoor…jij? Of heb je misschien wat te verbergen? Nee, dat dacht ik al…dus als je hier even je inloggegevens opschrijft (richt 100watt lamp op papiertje) dan hoor je morgen van ons of je het geworden bent. Zo zijn we dan ook weer. En afdeling personeelszaken struint ondertussen al je vakantiefoto’s af waarop je met een huge cocktail Pedro het hof maakt met een tong in zijn oor. De bobbel in de broek groeit van de meneer van Personeelszaken, maar de afwijzing richting de sollicitant ook. Het is duidelijk…deze dame hoort niet bij ons. Voor de vacature -collectante voor gereformeerde kerken- zoeken we toch echt iemand anders.

U begrijpt dat bovenstaand verhaal natuurlijk nergens op slaat…in 2010 dan. Want tegenwoordig gaat het dus wel zo. En als je je inloggegevens niet wilt afstaan, laat dan in ieder geval iemand van personeelszaken toe als vriend op je profiel. Ook niets aan de hand toch? Maar er is wel degelijk wat aan de hand. De privacy van deze persoon is binnen een mum van tijd geen cent meer waard geworden. Zijn of haar hele hebben en houden ligt op straat en half personeelszaken lacht zich rot om enkele foto’s van je. Terwijl jij je maar afvraagt of je aangenomen wordt.

Bovenstaand verhaal gebeurt nu vrij regelmatig in the USA, the land of the free. En ze kunnen het eigenlijk gewoon maken, want weiger je, prima…dan accepteren we je ook niet als werknemer. PrivacyGuru zal enkele tips opnoemen om alsnog je prive profiel verder te verbergen.

  • Ubertip: Maak NOOIT een profiel aan!!!
  • Maak NOOIT een profiel aan met je volledige naam (voor en achternaam)
  • Als profielfoto moet je niet je eigen foto gebruiken of eentje waarop je niet heel erg goed te zien bent.
  • Google eens op jezelf en wellicht dat je ogen geopend worden.
  • Maak een dummieprofiel aan en geef dit profiel op in je sollicitatiebrief. Dit voorkomt verder gespit in je leven

Natuurlijk gaat PrivacyGuru voor de Ubertip, maar hij begrijpt ook dat het een leuke afwisseling in je leven is om je vrienden te vinden achter een monitor. Daarom kan hij niet hard genoeg roepen…mensen, kijkt u aub uit wat u op uw Facebook/Hyves/Twitter zet. Het lijkt nu leuk, maar het kan je behoorlijk tegenwerken in de toekomst.
Heeft u een profiel maar u doet er niets mee? Verwijder hem dan gewoon en laat anderen niet zomaar in uw leven. Facebook gaat binnenkort de beurs op en dat gaat een hoop ellende opleveren voor Facebook gebruikers. Maar ook een hoop backdoors voor de reclameboeren om zodoende alsnog informatie over u in te zamelen om gepaste reclameblokken op u af te vuren.

UPDATE: Senatoren: onderzoek naar werkgevers die Facebook-logins opeisen