Google schaft opt-out voor gebruik privégegevens af

AMSTERDAM – Zoekgigant Google gaat de voorwaarden van diverse diensten combineren en aanpassen. Informatie van gebruikers mag dan bij alle diensten gebruikt worden en er is geen opt-out-mogelijkheid. Dat blijkt uit een blogpost van Google.

Het bedrijf schrijft dat het de voorwaarden rondom privacy duidelijker wil maken door een soort algemene voorwaarden op te stellen waar veel diensten onder komen te vallen. Bovendien wordt de tekst korter en begrijpelijker.

Ook inhoudelijk gaan er echter dingen veranderen. Zo staat een gebruiker met een Google Account de zoekgigant automatisch toe vergaarde informatie in alle diensten te gebruiken. Op die manier kan informatie van Google+ gebruikt worden in de zoekresultaten en mag informatie over de zoekopdrachten in alle andere diensten geïntegreerd worden.

Geen opt-out

Opmerkelijk is dat in de nieuwe voorwaarde geen opt-out-mogelijkheid genoemd wordt. Het enige waar gebruikers zich voor kunnen afmelden zijn aankondigingen en andere informatie die bijvoorbeeld via e-mail verstuurd worden.

Wanneer een ingelogde gebruiker van een dienst gebruikmaakt, staat deze persoon Google automatisch toe deze informatie te gebruiken in alle diensten.

Google stelt dat deze nieuwe aanpak zorgt voor verbeterde resultaten in bijvoorbeeld de zoekmachine, maar ook op het gebied van advertenties. Gebruikers zullen vanaf deze week geïnformeerd worden over de nieuwe voorwaarden die vanaf 1 maart ingaan.