PrivacyGuru viert CPDP 2012, maar wat valt er te vieren?

Het is vandaag 28 januari, European Privacy and Data Protection Day, de dag dat er wereldwijd een beetje gekeken wordt naar de omstandigheden rondom het onderwerp privacy. Privacy, een beginnend omstreden woord met voor velen een grote betekenis, maar welke voor sommige aardig wat jeuk veroorzaakt.

Privacy is iets waar we over het algemeen met zijn allen voor dienen te vechten. Het recht om je eigen privéleven te beschermen zou eigenlijk al vanaf het begin geïndoctrineerd dienen te worden zodat men, naarmate men ouder wordt, het begrip privacy hoog opvat en er ook naar handelt in doen en laten.

Helaas, met begrippen als bewakingscamera’s, sociale netwerken, het opheffen van bankgeheimen, het tappen van burgers, waardoor met gemak de privacyregels worden geschonden, zijn dit begrippen die langzaam maar zeker de overhand krijgen in de huidige maatschappij. De grens van het toelaatbare wordt nadrukkelijk opgezocht en met enige regelmaat geschonden in de hoop dat privacy-instanties de overtreding niet opmerken. En als het dan wordt opgemerkt, omdat de bollebozen hun eigen handelen niet “privatiseren”, dan wordt er al snel geroepen dat het in het belang van de maatschappij (kinderporno, terrorisme) op die manier gehandeld moest worden.

Inmiddels weten de critici, waaronder PrivacyGuru, wel beter. Privacy is een mooi woord wellicht om een blog te vullen, maar in feite begint het zich om te vormen in gebakken lucht. Een goed voorbeeld daarvan is Facebook. Een imo zeer omstreden social media netwerk die er niet is gemaakt voor u, maar voor de mensen achter de schermen van FB(i). Al bij het aanmaken van een “profiel” worden er gegevens opgeslagen van de betreffende persoon die van dienst kunnen zijn om waardevolle sponsoractiviteiten naar zich toe te trekken. En naarmate u FB meer gebruikt, des te waardevoller wordt de informatie over u en met deze gegevens kan men u gepaste reclame banners aanbieden. Tenminste, dat is wat men zegt over de zeer omstreden privacy issues die FB kent. Uiteindelijk is de waarheid een stukje anders en mag u er vanuit gaan dat er meerdere instanties geholpen zijn met uw sociaal leventje. Pak maar eens pen en papier en plaats bovenin uw naam (uw profiel op FB). Daaronder takt u maar 5 goede vrienden van u af en onder deze 5 goede vrienden takt u weer 5 goede vrienden per vriend af. Resultaat: u komt papier te kort. PrivacyGuru zal binnenkort wat dieper erop ingaan hoe gevaarlijk social media wel niet is. Waarin de zin “als u niks op uw kerfstok heeft staan, heeft u niets te vrezen” volledig ontkrachtigd wordt.

En dan het tappen van burgers, welke aan strenge eisen moet voldoen. Maar u raadt het al….dit gebeurt niet of nauwelijks. Zo is men verplicht de getapte personen in te lichten nadat deze afgetapt zijn. Iets wat wel eens “vergeten” wordt of in het belang van het onderzoek niet gedaan wordt. In het verleden zijn politie en justitie hier aardig mee weg gekomen, dus de regelgeving eromheen is ook maar een wassen neus.

En last but not least nog even aankaarten op de dag van de European Privacy and Data Protection Day, de vele camera’s die ons kikkerlandje rijk is. Op elke hoek van de straat, snelwegen, winkels etc. staan deze zogenoemde “veiligheidscamera’s”. Zogenaamd voor uw veiligheid. Zo is het actief scannen van kentekenplaten op de snelweg een cultureel vastgoed geworden en krijgt men overal te horen dat als je niks gedaan hebt, ook niks te vrezen hebt. Tja…totdat iemand met jouw kentekenplaten rondrijdt en iets uitvreet. Uit het niets verschijnt er dan een telefoon en internet tap, worden uw bankgegevens door bepaalde instanties doorgespit en wordt uw hele familie en vrienden kring doorgenomen op FB, Hyves en Linkedin. En dat allemaal omdat u helemaal niet te vrezen hoeft te hebben.

Happy European Privacy and Data Protection Day, beste vrienden.