Medische chip in arm is een feit. Goedgekeurd door FDA


Welke film was dat ook alweer? Waar mensen ingescand worden om zo hun identiteit te achterhalen en de chip bij te werken met de meest actuele informatie over deze persoon. Ach, toekomst muziek dacht ik toen met mijn lollie in mijn mond. Maar die toekomst is inmiddels aangebroken, want de FDA heeft een computerchip goedgekeurd die alleen zou dienen om medische informatie vrij te geven.

De VeriChip, zoals deze zo liefkozend wordt genoemd, zou voornamelijk gebruikt worden voor en door dokters en ziekenhuizen. Ze kunnen hiermee de chip uitlezen om zodoende sneller informatie te krijgen van de patiënt. De grote vraag is nog altijd, waarom zou dat sneller zijn dan de inmiddels beroemde uitspraak “met een druk op de computer”? Tenslotte zal je na het scannen van de chip weer om moeten kijken naar een scherm om de informatie af te lezen. Omslachtig dus.

Deze zogenaamde snelle manier van uitlezen werd gisteren goedgekeurd door de Food and Drug Administration. Maar uiteraard kijken velen hier nogal scheef tegenaan. Men is bang dat dit de zoveelste inbreuk is op hun privacy en dat het medisch beroepsgeheim op zijn laatste loodjes rust.

Het vreemde van dit verhaal is dat er op de chip niet echt gegevens op staan. Alleen codes die de “dokter” toegang geeft tot een database waarin de medische gegevens in opgeslagen zijn. Oftewel, de handelingen die ervoor getroffen moeten worden zijn tijdrovender dan wanneer men toegang krijgt via een pc. Waarom dan deze chip goedgekeurd wordt door de normaliter strenge FDA is mij een raadsel.
En niet de chip wordt bijgewerkt, maar de database. Dus uiteindelijk is men alsnog druk bezig via de pc.

Toch zijn er privacy maatregelen genomen om de critici onder ons, zoals ik, een gerust gevoel te geven. Zo mag de chip enkel en alleen vitale informatie geven zoals uw bloedgroep en eventuele allergieën. Maar goed, ik weet hoe dat gaat…eerst lekker inburgeren die chip en vervolgens de mogelijkheden uitbreiden zoals het opslaan van andere gegevens die niet alleen handig zijn voor doktoren maar ook voor andere instanties.

En om het helemaal mooi te maken voor alle patiënten zal de chip tussen de 150 en 200 dollar gaan kosten. In de EU heeft dat dus gewoon tussen de 150 en 200 euro 😉