Friendfinder van Facebook a no go


Ach, het zal weer eens niet. De winnaar van de Big brother Award is weer eens in opspraak geraakt en daar heeft een Duitse rechter zijn visie over geworpen. Ditmaal om de dienst Friendfinder van Facebook. Een dienst welke volgens Facebook de ultieme vriendenmaker is voor mensen die eenzaam zijn en te beroerd zijn om zelf op zoek te gaan naar vriendjes. Dus doet Facebook dat wel even voor ze. Met alle gevolgen van dien.

Hoe handig Facebook het ook vindt voor jou (kuch), des te geirriteerder raakte de Duitse rechter van deze instelling door Facebook. De rechter bepaalde dan ook dat de dienst, die jouw adresboek volledig doorstruint en alle “eventuele” vrienden automatisch een mailtje stuurt, de privacy van de gebruiker en zijn eventuele toekomstige vrienden schaadt. Voornamelijk omdat de dienst vooraf niet zou waarschuwen dat het adresboek wordt doorgespit. En eventuele non Facebook gebruikers krijgen ineens alsnog een spammailtje van Facebook om zich vooral aan te sluiten aan de gelukkigste community van de wereld.

Tevens wijst de rechter ook nog zijn vingertje richting Facebook voor een ander probleem wat regelrecht indruist tegen de nieuwe Europese privacy wetgeving. Het toe-eigenen van content, ook al is het je eigen geproduceerde muziek of fotocollectie. De rechter heeft aangegeven dat, ondanks dat het in de voorwaarden staat dat ze dat niet hoeven, Facebook toestemming moet vragen van de rechtmatige eigenaar of ze de content mogen gebruiken cq. toe-eigenen. Tevens moeten ze hun gebruikers vooraf beter informeren over de veranderingen in de gebruiksvoorwaarden en hun privacy statements.

Al deze nieuwe regeltjes van Facebook druisen regelrecht tegen de nieuwe Europese privacywetgeving in welke binnenkort van start zou moeten gaan. Niet alleen Google tornt graag aan deze nieuwe wetgeving, nu doet Facebook dus ook vrolijk mee aan deze afbraak van een privacywetgeving. De uitspraak van de Duitse rechter zal alleen maar meer jurisprudentie geven in de toekomst wanneer de eerste rechtszaken tegen dit soort bedrijven van start gaan.

Facebook staat op het punt om de beurs te betreden om zo een extra 5 miljard dollar op te halen. Dit doen ze wel met de gegevens en content van anderen en waarop hun geld proberen te verdienen. Het is wachten op de eerste rechtszaken tegen Facebook voor het innen van royalties, terwijl ze daar de content van een ander voor gebruiken. PrivacyGuru voorspelt dan ook een mooie ondergang van dit bedrijf nadat ze de beurs op zijn gegaan. Wat de grote mediabedrijven kunnen tegen particulieren kunnen straks de particulieren ook tegen de grote bedrijven. Een class action suit of wellicht meerderen zullen de genadeklap uitdelen aan dit bedrijf. Tip: do not buy Facebook wanneer ze de beurs op zijn gegaan.

One Reply to “Friendfinder van Facebook a no go”

Comments are closed.