PrivacyGuru stopt met Google Adsense!


Mijn eigen privacy..ja, die vind ik belangrijk heden ten dagen. Ik bekijk zoveel mogelijk de kansen om toch nog anoniem over het internet te surfen. En ondanks dat we allang wisten dat Google het niet zo nauw neemt met de privacy van zijn gebruikers, was Google Adsense toch een inkomstenbron om de hosting te betalen. Maar PrivacyGuru heeft besloten te stoppen met Google Adsense, en dan voornamelijk om de privacy van mijn lezers te waarborgen.

Er was een tijd dat hosting duur was en dat er flink betaald moest worden voor bandbreedte. Tegenwoordig vallen de kosten redelijk mee en hetgeen wat Google Adsense aanbiedt is het niet waard om zo de privacy van mij en mijn bezoekers in het openbaar te gooien. Want degene die er echt rijk van wordt is Google en niet degene die Adsense op hun site aanbieden.

Adsense was vroeger een mooie start om zo wat te kunnen verdienen met je website. Zolang je je hield aan de regels van Google was dit een mooi potje om bijvoorbeeld de hosting te betalen van je website en wellicht er een klein centje aan over te houden. Maar Google is Google niet meer. Zo kreeg ik laatst een email van iemand waarin hij aangaf dat Google zonder enige echte reden zijn account had gesloten. Hij beloofde me hierbij dat hij niet zelf heeft lopen klikken en mensen ook niet had gevraagd om op de advertenties te klikken. Dit gaf hij ook aan in een mailtje richting Google en hun antwoord was:

While going through our records recently, we found that your AdSense
account has posed a significant risk to our AdWords advertisers. Since
keeping your account in our publisher network may financially damage
our advertisers in the future, we’ve decided to disable your account.

En daar kon hij het dan mee doen. Volgens de regels van Google zijn er zoveel redenen om zomaar je account af te sluiten. Maar Google zegt er niet bij dat wanneer ze jouw account blokkeren, dat hun dan ook al jouw privacy gegevens en die van jouw bezoekers verwijderen. Nee, Google gaat gewoon door met het profileren van jouw bezoekers en zal volgens hun strategie er gewoon nog geld aan verdienen. Behalve jij!!

Dus PrivacyGuru gaat de eerste stap zetten, in de hoop dat meerdere webmasters volgen. Het kan niet zo zijn dat Google uiteindelijk maar bepaalt hoe jij je inkomsten genereert. En op zich is dat helemaal niet zo erg, maar Google maakt het voor Adsense publicers nogal moeilijk met zijn vele ondoorgrondelijke regels. Zo kan het dus zijn dat je al vele duizenden advertenties hebt getoond op je site en dat Google ineens je account afsluit. De Adwords klanten hebben hun geld betaald aan Google ivm de clicks op jouw website en Google betaald uiteindelijk niets uit aan jou. Dus wie heeft er uiteindelijk verdient? Juist…Google! Niemand meer, niemand minder.