Laat je betalen….door je leven te verkopen aan Google

Ook altijd al rijk willen worden? Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert, zeg ik altijd. Maar het geld wat Google nu rond aan het strooien is, laat ik maar liever liggen. Google heeft namelijk iets nieuws bedacht om de mensen over te halen zich te laten volgen door Google. Men betaalt jou 25 tot 340 dollar om jou een jaar te mogen volgen.

Met Google Screenwise wordt het maar al te duidelijk hoe belangrijk jouw gegevens zijn voor Google. Google heeft deze “dienst” stilletjes ingevoerd en accepteerde langzamerhand nieuwe inschrijvingen op deze pagina (inmiddels gesloten). Vooralsnog heb ik nog nooit een aankondiging gehoord hierover.

Google is was op zoek naar nieuwe panelleden welke zich vrijwillig, maar betaald, wilden laten volgen door Google. Je moest minimaal 13 jaar zijn, een Google account hebben en in staat zijn om altijd Google Chrome te gebruiken. En uiteraard dien je toestemming te geven om je een jaar te volgen.

As a panelist, you’ll add a browser extension that will share with Google the sites you visit and how you use them. What we learn from you, and others like you, will help us improve Google products and services and make a better online experience for everyone.

Het mooie gedeelte komt nog. Google betaald je maar al te graag uit in ruil voor jouw privacy. Bij het aanmelden krijgt men al meteen 5 dollar aan Amazon tegoed toegeworpen in je schooibakje. Na elke drie maanden krijg je weer 5 dollar met een max van een jaar/25 dollar. Na een jaar beslist Google of ze met je verder gaan of niet…oftewel…wanneer je interessant genoeg bent wel natuurlijk.

“Like many other web and media companies, we do panel research to help better serve our users by learning more about people’s media use, on the web and elsewhere. This panel is one such small project that started near the beginning of the year. Of course, this is completely optional to join. People can choose to participate if it’s of interest (or if the gift appeals) and everyone who does participate has complete transparency and control over what Internet use is being included in the panel. People can stay on the panel as long as they’d like, or leave at any time.”

Want waar het hun om draait is dat er een profiel wordt gecreeerd welke hun kunnen “verkopen” aan adverteerders. Is jouw leven zo saai dat ze niet meer dan 25 dollar per jaar aan je kunnen verdienen…dan mag je zomaar weer ophoepelen. Dus uiteindelijk bepaalt Google of je langer dan een jaar door mag gaan…en niet jij.

Voor wie nog meer wilt verdienen met het verkopen van zijn ziel aan Google, zou eens kunnen kijken naar een zwaarder format van Google Screenwise. Dit gebeurt door een “high-end router” te plaatsen welke de naam Screenwise Data Collector heeft gekregen. Deze zal wellicht net achter je providers router geplaatst worden of zelfs vervangen. Vanuit daar worden alle bits and bytes opgevangen, gebundeld en verstuurd naar Google. Deze format betaald zelfs veel beter…100 dollar bij inschrijving en daarna 20 dollar per maand voor een max van 1 jaar.

Het blijft natuurlijk uiterst frapant dat Google nog meer data wilt hebben van web bezoekers, terwijl ze deze vanaf 1 maart met bosjes aangeleverd gaan krijgen. Mijn idee erachter is dat ze met nog meer services bezig zijn, die de grens op gaan zoeken in hun nieuwe voorwaarden. Kijk bijv. naar Chrome voor Android. Deze is natuurlijk niet “heel toevallig” deze maand gelanceerd natuurlijk. Android gebruikers zijn sowieso de sjaak. Deze hebben een constante open verbinding met de Market, dus Google heeft een directe lijn met jouw priveleven. En zoals ik al heb aangegeven in een vorig artikel….de gehele inhoud van je Android zal zijn weg gaan vinden naar de servers van Google.