Big Brother Samsung in uw huiskamer?


Kijk, PrivacyGuru houdt een beetje van overreacting, fantaseren en bekritiseren, maar waar PrivacyGuru een tiental jaren terug over nadacht wat betreft privacy begint nu toch echt enge vormen aan te nemen in onze huidige maatschappij. Wat hebben we toch gelachen toen we 1984 in 1984 onder onze ogen kregen. Met een bak popcorn en een flinke glas cola keken we elkaar aan, met het idee dat het zover toch nooit kon komen. WRONG!!!! Die tijd is helaas aangebroken en de mogelijkheden staan nog maar in hun kinderschoenen.

Het is natuurlijk altijd leuk een blog te lezen van PrivacyGuru. Een blog wat een beetje fantaseert, speculeert maar vooral de feitjes wat anders in het daglicht gooit. Want ook al wordt dit als een Aulhoedjes blog gezien, men kan niet ontkennen dat PrivacyGuru het wel eens bij het rechte eind kan hebben. Want hetgeen wat zich in de film 1984 afspeelde komt toch echt dichterbij, beste mensen. En enorm dichterbij ook.

Er is namelijk een nieuwe Big Brother opgestaan. We noemen hem…Big Brother Samsung. Samsung heeft namelijk van die geweldig geile televisies op de markt gebracht. In deze televisies, met name de ES8000 en E7000 series, zit een camera en microfoon welke “handig” zijn voor het direct aansturen van je televisie. Zo is er ook spraak en gezichtsherkenning geïmplementeerd (Samsung Smart Interaction) welke gebruikt wordt voor de diensten aanwezig op het Smart TV platform. Heel mooi natuurlijk.

Maar HD Guru (wat een originele naam weer zeg) denkt daar heel anders over. Hij is van mening, en PrivacyGuru natuurlijk ook, dat Samsung met deze “innovatie” een stap te ver gaat in het innoveren van consumenten diensten. Volgens HD Guru is het voor Samsung mogelijk om complete consumenten profielen aan te maken. Door het geven van een extra 3 maanden garantie wanneer men zich registreert als nieuwe gebruiker van de televisie hebben ze zowaar ook alle naam en adres gegevens. Ja dus? Dat doet elke fabrikant toch bij een registratie? Dat klopt, maar niet elke fabrikant heeft ook de volledige controle over zijn verkochte device. Samsung zou in theorie de camera en microfoon op afstand kunnen activeren. En omdat de mic en camera geen visuele herkenning heeft wanneer hij aanstaat, kan het dus zomaar zijn, dat er complete conversaties worden opgenomen.

Het probleem zit hem voornamelijk in de controle over deze hardware. Hoewel een Samsung medewerker aangeeft dat het door middel van software uit te schakelen is, is er geen enkele optie om deze hardwarematig uit te schakelen, zoals een switch of kabel die je kan unpluggen. Ook geeft deze televisie op geen enkele wijze aan wanneer de camera en microfoon hun werk aan het doen zijn. Normaliter zijn we gewend een klein ledje te zien bij een bepaalde activiteit. En met een constante connectie met het internet zou het wel eens mogelijk kunnen zijn voor criminelen of “legale criminelen” om complete gesprekken op te nemen. Of complete profielen te registreren incl. gezichtsregistratie, stemvolume en hun accent.

En nu komt het mooie. HD Guru heeft bij Samsung om duidelijkheid gevraagd. Samsung heeft uiteindelijk een reactie uitgebracht waarin aangegeven wordt dat alle persoonlijke data veilig worden opgeslagen. Opgeslagen!!???!!! Ze geven aan dat alles veilig en versleuteld wordt opgeslagen, omdat ze het nodig hebben voor het Samsung Smart Interaction. Ook geven ze aan dat de microfoons alsmede de camera door middel van een andere firmware uit te zetten zijn. Mja, andere firmware…zou ik ook zeggen pas NADAT ze je door beginnen te krijgen. Kijk, we leven in een wereld waar niks meer veilig is. Er bestaat geen veilig opgeslagen persoonlijke gegevensbron. Elke bron is te benaderen voor kwaadwillenden. Tevens mag Samsung er wellicht geen verkeerde bedoelingen mee hebben, maar er zijn er maar zat die het rete interessant vinden om je te volgen. Zo zijn er dus apps te maken door derden welke kunnen functioneren op deze geweldige tv. Wellicht met extra functies erin?

Kijk naar Google, Facebook, de overheid etc. etc. Wil je Big Brothertje spelen dan is informatie inwinnen je main target. Persoonlijke informatie vrij afstaan aan deze bedrijven was de start van het hele privacy gebeuren. Maar vrijwillig persoonlijke informatie afstaan betekent nog steeds dat de consument iets van controle heeft over hetgeen wat hij prijs geeft. Persoonlijke informatie opslaan die niet vrijwillig is afgegeven, dat is de nieuwe toekomst voor Big Brother. Hiermee creëer je nog meer profielen die heel erg interessant zijn. Niet alleen voor de overheid, maar ook voor hackers.

Gewoon een tip van PrivacyGuru: laat de huidige tv’s met internet, camera’s en microfoons achterwege!!! Noem het paranoïde, maar ik noem het voorzichtigheid.