Timeline Facebook…hoe meer privacy?


De Timeline van Facebook…wie kent deze niet inmiddels, ondanks dat het nog niet helemaal is uitgerold? Deze nieuwe lay-out zorgt ervoor dat alle nieuwtjes, berichtjes, nieuwe foto’s etc. ruim uitgemeten naar je vrienden toe wordt gecorrespondeerd. Misschien nu leuk om het te sharen, maar wellicht enorm onhandig wanneer men moet solliciteren of gewoon, omdat je er geen zin in hebt om zo breed uitgemeten op het internet te komen staan.

De Timeline functie zal binnen korte tijd geheel uitgerold worden en dan ontkom je er niet meer aan. Alles wat je leuk vindt, aan foto’s upload of waar je commentaar op geeft zal, of men het nu wilt of niet, te lezen zijn door je “vrienden”. Want hoe stoer het vroeger ook was om zoveel mogelijk maatjes te hebben op je Hyves en/of Facebook, des te storende wordt het nu dat men maar alles van je komt te weten. PrivacyGuru adviseert dan ook om allereerst je zogenaamde vrienden te verwijderen tot een select groepje waar je echt ook wat aan hebt. 600+ vrienden op je Facebook is niet stoer meer…het is juist een trieste vertoning aan het worden. Want niemand heeft 600+ vrienden! PrivacyGuru zegt altijd maar, ECHTE vrienden kan je op 1 vinger tellen.

Toch zijn er natuurlijk nog de privacyinstellingen van Facebook, die uiteraard op het moment wanneer Timeline wordt uitgerold op een bijzonder kloterige manier staat ingesteld. Oftewel, volgens Facebook mag iedereen wat van je weten en dus stellen ze de hele boel ook maar zo in. Daar steekt PrivacyGuru even een stokje voor. Er zijn namelijk wat handelingen die je kunt uitvoeren zodat het allemaal tot een minimum beperkt wordt.

1) Beperk je connecties
Allereerst hebben we de privacy instellingen van Facebook. Door Facebook uiteraard gehaat, maar tegelijkertijd enorm geliefd, omdat ze zo kunnen doen alsof jouw privacy inderdaad belangrijk is. Wat uiteraard bullshit is. Ondertussen zitten er zoveel backdoors in, dat jouw privacy niks meer is dan een product wat geld oplevert. Maar daar later meer over.

Rechtsboven je scherm (en PG kan het mis hebben, want PG heeft geen Facebook) kan je klikken op een driehoekje en vervolgens kan je kiezen voor Privacyinstellingen. Vervolgens kan je klikken op Instellingen bewerken bij Instellingen voor maken van contact. Met deze gegevens kan je je profiel afschermen.

Foto: computerworld.nl

De eerste drie instellingen kan je gebruiken om te bepalen hoe en wie jouw contactinformatie mag opvragen, met wie je vriendjes kan worden en uiteraard wie jou berichtjes mag sturen. Gewoon alles op vrienden zetten, behalve wie jou vriendschapverzoeken kan sturen. Je kan deze op iedereen zetten of op vrienden van vrienden. Daarmee heb je in ieder geval uitgesloten dat eventuele potentiële nieuwe werkgevers je leven kunnen uitspitten alvorens ze je ook maar uitnodigen.

2) Verfijn je instellingen met de tags
Nu kan je als Facebook gebruiker wel denken dat je redelijk geprivatiseerd zit, maar je zogenaamde vrienden kunnen daar anders over denken. Het plaatsen van een groepsfoto bijv. is zo’n voorbeeld waarbij een vriend jouw privacy kan omzeilen. Even die welbekende gekheidsfoto op Facebook plempen waarbij je de auto van je buren onder piest is natuurlijk geen reclame voor je toekomstige werkgever. Maar een simpele tag dat jij dat was maakt het wel behoorlijk dik erop liggend. Vandaar dat we even de “Instellingen voor tags” onder de loep gaan nemen.

Foto: computerworld.nl

De eerste twee instellingen zijn toch wel belangrijk, wil je enige controle hebben over hetgeen wat je vrienden mogen taggen over jou. Als je beide bovenste instellingen op “Aan” zet krijg je de mogelijkheid om berichten te modereren en kan je beslissen of je getagd wilt worden op foto’s die jouw vrienden plaatsen. Niks is zo vervelend natuurlijk om jezelf goed af te schermen op Facebook, maar waar vrienden je gehele leven openbaar gooien door middel van foto’s.
De derde instelling is om de maximale zichtbaarheid van jouw Timeline in te stellen van berichten waarin je bent getagd. Uiteraard heeft FB er geen optie “Niemand” tussen gezet, dus is het voor nu handig om deze op “Vrienden” te zetten. Maar er is ook een optie “Aangepast”. Als je deze kiest kan je specifieke personen aanwijzen die jouw Timeline mogen zien of toch helemaal niemand behalve jezelf. Beetje omslachtig van FB, maar goed.
De vierde suggestie “Tagssuggesties” zou ik op niemand zetten zodat je vrienden geen automatische tagsuggesties krijgen om jouw hoofd te markeren 🙂 zo ban je langzaam het taggen door je vrienden uit.
De vijfde suggestie zou ik op “Uitgeschakeld” laten staan. Zo krijgen vrienden niet de mogelijkheid om jou in te checken op locaties waar hun geen recht op hebben. Een belangrijke instelling die je vooral niet moet vergeten.

3) Bekijk de permissies van je applicaties binnen FB
Wie op Facebook rondhangt gaat zich op den duur dood vervelen. 600+ vrienden hun leven uitspitten is vermoeiend en uiteindelijk frustrerend en daar hoort natuurlijk wat ontspanning bij. Facebook speelt daar handig op in door bepaalde apps en games aan te bieden waarbij het gepeupel er weer wat energie van krijgt om zodoende weer verder te gaan met het eeuwige geklik op Facebook. Maar Facebook zou Facebook niet zijn als ook daar weer op ingespeeld wordt om zodoende weer informatie los te krijgen van zijn gebruikers.

Zo zijn er dus Apps en Games die toegang willen tot jouw profiel. Vroeger moest een applicatie daar elke keer om vragen. Tegenwoordig geef je of wel of niet toestemming en die instelling blijkt dan ineens de standaard te zijn. Maar daar kan je gelukkig verandering in brengen door naar “Apps en websites” te gaan om daar de instellingen te veranderen per App. Druk op de knop “Bewerken” naast elke App en stel daar je gewenste instelling in. Helaas zijn er ook Apps waarbij de instellingen niet of nauwelijks te veranderen zijn, maar deze willen toch toegang tot uw profiel. Mijn advies: verwijderen die hap!! Neem elke app onder de loep wat ze precies willen en reageer daar achterdochtig op. Er is maar een ding wat gratis is tegenwoordig en dat is de zon die opkomt. De rest heeft op de een of andere manier een prijs die betaald moet worden. Of dat nu geld of informatie is.

4) Stop het delen door anderen!
Als u apps en games hebt ingeschakeld dan is de volgende optie “Hoe personen je gegevens toevoegen aan toepassingen die ze gebruiken” ook automatisch ingeschakeld. Hier kunt u instellen wat anderen van uw informatie mogen delen met anderen. Het is dus belangrijk om hier aan te vinken wat u gedeeld wilt hebben of juist niet door anderen. Door juist alles uit te vinken en op te slaan voorkom je eventuele verassingen in de toekomst.

5) Verberg je oudere berichten uit de Timeline
Zo zijn er natuurlijk een hoop dingen in te stellen die je niet in de huidige Timeline wilt zien, maar zo zullen wel alle oudere berichten die voor de invoering van de Timeline zijn geplaatst gewoon weer terug te vinden. Om deze te verwijderen zou men deze handmatig moeten verwijderen wat een hoop werk kan opleveren als je al enige tijd actief bent op Facebook. Op zich is daar niets mis mee, want zo weet je wel zeker dat alles wat je weg wilt hebben ook daadwerkelijk weg is.
Toch is daar ook een optie voor en deze is te vinden onder uw Privacyinstellingen en dan bij “Het publiek beperken voor eerdere berichten”. Hiermee kun je oudere berichten beperken tot Vrienden. Maar let er wel op, dat als je een foto getagd hebt dat diegene deze ook kunnen zien alsmede hun vrienden.
Zoals je ziet is het een betere optie om er een avondje voor te gaan zitten en alles handmatig te verwijderen. Facebook neemt het niet zo nauw met bepaalde verwijdercommando’s en is het verstandig vanaf nu en in de toekomst zorgvuldig om te gaan met je gegevens. Dit voorkomt een hoop ellende in de toekomst.

Laatste keynote van PrivacyGuru: Ik adviseer u ten strengste om te stoppen met bepaalde social media zoals Facebook of Google. Waar men vroeger een privĂ©detective nodig had om de sporen van een ander na te pluizen is het tegenwoordig een makkie om via Google, Facebook en of Hyves het hele hebben en houden van een persoon na te gaan. Bij het weten van een naam weet men al snel hoe oud de persoon is, wie zijn of haar vrienden zijn, waar men woont, wanneer men op vakantie is en in sommige gevallen wanneer de dame in kwestie haar periode heeft (??!!??). Zoals u ziet gaan mensen ver in het delen van hun persoonlijke toestand, niet wetende dat het eventueel tegen zich kan werken. Wat dacht u van een werkgever die meer dan geĂŻnteresseerd is in uw privĂ©leven alvorens hij u ook maar uitnodigt? Of wat dacht u van de lokale dief die maar al te graag wilt weten wanneer u op vakantie bent. En zo zijn er wel meer doemdenkende scenario’s te noemen die wellicht werkelijkheid kunnen worden. Simpelweg omdat u graag op dat moment u ei kwijt wilt op Facebook.

Geen zin om Facebook en dergelijke te verwijderen? Neem dan in ieder geval eens serieus de vraag tot u of u die 600+ vrienden daadwerkelijk nodig heeft? Iemand die bij u op de basisschool op hetzelfde toilet heeft geĂĽrineerd is geen vriend, maar een vage kennis.