Politie en KPN de grootste privacyschender van NL?


En we hebben een aantal genomineerden. Niet helemaal verrassend, daar niet van. Kpn, Facebook en onze nederlandse politie zijn genomineerd door de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom voor de Big Brother Award, de prijs voor de grofste privacyschender van het jaar.

BoF heeft hun verkiezing onderverdeeld in een aantal categorieën. In de categorie overheid zitten een aantal namen waarbij PrivacyGuru eigenlijk al wist dat deze genomineerd zouden worden. Zoals het Korps Landelijke Politiediensten en de Politie en Opsporingsdiensten. Dit voornamelijk omdat ze preventief huiszoekingen willen gaan doen bij bepaalde inwoners in verband met Koninginnedag. Hierbij is gemeente Rhenen ook maar meteen genomineerd. Maar niet alleen het zomaar binnenvallen zonder kloppen heeft ze deze nominatie opgeleverd. Ook het plaatsen van Spyware op systemen en het hacken van slachtoffers om deze te waarschuwen dat ze zijn gehackt (???) is een van de redenen waarom deze boeven de nominatie verdienen. Bovendien lappen deze diensten vrij regelmatig de privacyregels aan hun gepoetste zwarte laarzen. Met recht hebben ze deze nominatie gekregen. Er zijn wel meer redenen op te noemen waarom deze instanties de BoF nominatie verdienen.

Maar zo zijn er ook personen genomineerd voor schandalig gedrag jegens de privacy van de mens. Eerst Fred Teeven natuurlijk. De man die als een ongeleid projectiel dwars door alle privacywetgeving wilt gaan om bepaalde zaken door te drukken. Het liefst ziet hij dat deze wetgeving flink afgezwakt wordt, zodat de categorie Overheid wat minder genomineerd zal worden in de toekomst door BoF. Tot nu toe is hetgeen wat hij wilt nog niet echt gelukt.
Maar we hebben ook nog Edith Schippers….de dame die eigenlijk lak heeft aan de Eerste Kamer, nadat laatstgenoemde het Elektronisch Patiënten Dossier had afgeschoten ivm privacybezwaren. Deze dame forceerde dus een private doorstart voor het EPD.

Zo zijn er ook nog bedrijven genomineerd welke met recht hun nominatie hebben verdiend. Zoals KPN, welke het schijnbaar nodig vond om DPI (Deep Packet Inspection) toe te passen om al het internetverkeer van zijn klanten netjes in kaart te brengen. Dit is inmiddels “verboten” verklaard, maar de toon was gezet bij KPN.
Of wat dacht u van Connexxion? Welke het nodig vond om mensen met een bruin uiterlijk, welke met de bus naar welgestelde wijken gingen, aan te geven bij de vreemdelingendienst. Deze zouden, volgens Connexxion en de vreemdelingendienst, illegaal te werk gaan bij welgestelde mensen. Volkomen belachelijk natuurlijk. Facebook hoort natuurlijk ook thuis in dat rijtje ivm de vele privacy miskleumen in het verleden, maar met de inmiddels vergaarde informatie over zijn gebruikers de beurs wilt betreden. Diginotar krijgt nog een speciale vermelding van het BoF ivm het certificaten schandaal waarbij de Nederlandse en de Iraanse burgers in gevaar gebracht werden.

Wil je meer lezen over deze nominaties? BoF heeft een mooi PDFje gemaakt met daarin hun argumenten. Lees en huiver. Dat nederland nog iets tegen een ander land durft te zeggen als daar de privacy is geschonden getuigd maar weer eens hoe onbeschoft dit land eigenlijk wel niet is.

UPDATE: De winnaars zijn bekend. In categorie Overheid mocht Het Korps Landelijke Politiediensten de prijs in handen nemen. Zoals u op de foto hieronder kan zien deden ze dat met een brede glimlach en met de attitude “so what dat wij dat doen?”. In de categorie Personen mocht Edith Shippers haar prijs in ontvangst nemen, maar deze was te schijterig om haar hoofd te laten zien. In de categorie Bedrijven heeft Facebook de twijfelachtige eer gekregen. Het lijkt mij duidelijk waarom.

En de winnaar van de publieksprijs is Fred Teeven. Ook hij was niet aanwezig want hij had het druk met het afzwakken van de privacywetgeving en zolang PrivacyGuru en andere consorten blijven bestaan zal dat nog wel even duren ook nog.

Eervolle vermelding van Arthur de Smidt voor het maken van de foto.