Google vindt privacywaakhonden maar vervelend


Nou ja, nu hebben wij het weer gedaan. Google geeft aan dat ze de heisa rondom hun nieuwe privacybeleid maar heel erg vervelend vinden en dat het dankzij de privacywaakhonden nu ineens de gebeten hond is. Deze zouden, zonder met Google in conclaaf te zijn gegaan, expres Google in het verkeerde daglicht zetten om zodoende Google aan te wijzen als een privacy schender. Na het lezen van dit “feitje” moest ik even wat RedBull van mijn monitor wassen :(.

Ik weet het nog goed…een van mijn eerste artikelen was het definiëren van Google’s nieuwe privacybeleid welke volgens hun makkelijker te lezen was en ook beter te begrijpen zal zijn. En ok ok, het was inderdaad beter te lezen. En omdat de taal wat beter te lezen was ipv juridische termen gemixed met een hoop onduidelijkheden….hmm ok…het was inderdaad ook beter te begrijpen. Maar ze vergeten er alleen bij te zetten dat wat ze er neergeplempd hadden totaal niet door de beugel kon.

Maar volgens Google valt het allemaal wel mee en moeten we niet zo hoog van de toren af blazen. Het is volkomen normaal dat men je IMEI nummer bewaard, alsmede je 06 nummer en met wie je hebt gebeld en hoelang dat heeft geduurd. Het is ook hartstikke normaal dat een bedrijf al deze gegevens vervolgens koppelt aan een Google+ account en daarna je legitimatiebewijs opeist om ervoor te zorgen dat ze wel de juiste persoon te pakken hebben. Om maar niet te spreken van wat ze met je creditcard willen. En als toetje op deze lekkere taart zegt Google dat we niet zo raar moeten doen als men dan ook GPS coördinaten aan dit profiel wilt plakken. Want hey, je hebt toch zeker niets te verbergen?

Maar nee, het ligt allemaal aan de privacywaakhonden volgens Google. Want voordat hun het nieuwe beleid hadden aangekondigd schijnen ze de privacywaakhonden van te voren hebben ingelicht. Pas toen deze er helemaal niet op hadden gereageerd hebben ze hun nieuwe beleid aangekondigd aan het publiek. En toen begon alle ellende volgens Google. En toen was het al te laat volgens Google.

In de brief geeft men aan dat het allemaal maar onzin is wat de waakhonden roepen. Als een gebruiker gegevens van zichzelf wilt laten verwijderen, dan doen wij dat ook, zo suggereert men in hun brief aan de Franse privacywaakhond CNIL. Ook zal deze worden verwijderd “in lijn met de back-up-richtlijnen”. Jaja, ik citeer maar even:

We kunnen verzoeken weigeren die onredelijkerwijs worden herhaald, onevenredige technische inspanningen vereisen (zoals het ontwikkelen van een nieuw systeem of het aanbrengen van fundamentele wijzigingen in een bestaande handelswijze), de privacy van anderen in gevaar brengen of zeer onpraktisch zouden zijn (zoals verzoeken met betrekking tot gegevens die zich op back-uptapes bevinden).

En daarmee dekken ze zich natuurlijk mee in wanneer er toch gegevens van de gebruiker achterblijft.

Het is duidelijk dat Google zich nu ineens opstelt als het gepeste jongetje van de klas om zo sympathie te creëren. Maar wie het allemaal eens goed doorleest hoe Google eigenlijk wilt dat het spelletje gespeeld wordt, zou je toch eens ernstige vraagtekens moeten stellen bij de uitvoer ervan. Ik voorspel zelfs dat in de toekomst ineens een hoop privacywaakhonden toegeven aan dit spelletje of zelfs hun beleid gaan verdedigen. Want kan iemand PrivacyGuru eens uitleggen waarom ik geen enkel justitieel onderdeel zich tussen dit gevecht zie mengen? Of hebben hun ineens baat bij deze nieuwe privacyvoorwaarden van Google? Tis toch wel verrekte handig om een centraal systeem te hebben met daarin bijna alle gegevens van mensen die internet gebruiken. Welke je niet zelf hoeft te onderhouden en te bekostigen en waarbij je zo nu en dan met een “gerechtelijk bevel” even binnen mag wandelen om te gaan shoppen. Toch? In ruil daarvoor laat men de privacywaakhonden de kritiek leveren, maar stelt het uiteindelijk, juridisch gezien, helemaal niets voor.

Ik weet het…misschien heb ik te veel conspiracy films gekeken. Maar ik zeg u…ik vind het allemaal maar heel erg ziek waar Google mee bezig is. Ze zeggen dat ze gegevens opslaan om de consument beter van dienst te kunnen zijn, maar hoe komt het dan dat reisbureaus door Google worden uitgesloten en Google zijn eigen reisschema’s aanbiedt? Waarom heb je dan gegevens van anderen nodig als je die van jezelf voorop stelt? I rest my case for now…maar ik blijf er op hameren beste mensen. Stop met het gebruiken van Google!! PrivacyGuru zal binnenkort een artikel plaatsen met daarin test van andere zoekmachines en hun privacybeleid. Het wordt een drukke tijd voor PrivacyGuru. Maar ik doe het allemaal voor u.