Contant geld afschaffen is in strijd met de privacy wetgeving.


Anoniem betalen in Nederland? Kan dat nog wel? Uiteraard hebben we nog contant geld, maar hoelang duurt dat voordat men inziet dat het “best wel handig is” om elke uitgave van de eerlijke burger in een database te stoppen? Want wees nu eens eerlijk…het gaat eerder de slechte kant op met onze privacy, dan de goede kant, ondanks dat het een hoop aandacht krijgt de laatste jaren.

Winkeleigenaren, het bankwezen, politici en anderen die erbij gebaat zijn kwijlen bij het idee om al het geldverkeer via een geregistreerd systeem te laten lopen. Het uitbannen van contant geld, het zogenaamde “zwart” geld, want ook al heeft u het gepind vanaf een rekening waarop netjes uw loon wordt gestort, vanaf daar gaat het het zwarte circuit op en zoals ze dat zo mooi brengen…met alle gevolgen van dien.

Het heeft natuurlijk wel een doel om alles via een gecontroleerd systeem te laten lopen. Totale controle over de in en uitgaves van de burger heeft natuurlijk zijn voordelen. Zo hoeft een winkeleigenaar niet echt meer bang te zijn voor overvallen. Het bankwezen kan dan nog meer op zijn luie gat gaan zitten en overal rente over trekken, maar de politici en het daaraan gekoppelde belastingdienst wrijven nog heter hun handen in. Want er komt ineens een stuk meer belasting binnen, of het nu zwart of wit was. Het zogenaamde witwassen van zwart geld door de overheid is een feit. En ze verdienen er dan ineens goed aan.

Maar wat betekent dit voor de arme burger? In feite zou het voor ons een stuk makkelijker moeten worden. Zou je denken tenminste. Want wat is er mooier dan met een plastic kaartje te wapperen om al je betalingsverkeer te regelen? Nou, dat zal ik u vertellen….dat is contant geld!! Want hoe geeft u het bruidspaar nu een “envelopje”? Of die lieve buurjongen die graag een heidje voor een karweitje deed? En zakgeld geven aan je eigen kinderen is er ook niet meer bij. In ieder geval niet om hun te leren hoe ze met geld om moeten gaan. Zelfs een euro verdienen aan je rapport is er niet meer bij.

Het uitbannen van contant geld zal daarom ook wel niet echt een vaart krijgen, maar het is natuurlijk wel DE natte droom van elke graaiert in dit land. Hoe meer contant geld er omgetoverd kan worden naar computertaal, des te meer virtueel geld er is om mee te speculeren. En hoe meer er gespeculeerd kan worden met andermans geld, des te meer er verdiend wordt voor een ander. Maar gaat het fout….dan mag de burger ervoor opdraaien. En vergeten we vooral niet het nonchalante van een pinpas? Als je contant geld hebt in je zak, heb je fysiek overzicht op wat je kan uitgeven. Met een pinpas is dat er niet en om nu elke keer na je betalingen je banksaldo te bekijken is ook weer zoiets. Daar zijn we weer te laks voor.

Maar tegenwoordig is het al een sport om zoveel mogelijk gegevens te koppelen aan een persoon. Zo denkt men tegenwoordig anoniem te kunnen bellen met een prepaid telefoon. Dat denkt men tenminste. Ik zal in de toekomst wat breder daarop ingaan, maar een belangrijk voorbeeld is altijd nog de koppeling van gegevens aan elkaar. Als u bij de supermarkt een opwaardeerkaart aanschaft en betaald met pin, of deze via Ideal betaald via een van de opwaardeer websites, dan zullen ze, als ze willen, binnen no time bij u terecht komen. Simpelweg omdat de barcode te koppelen is aan uw betaling. De barcode is weer gekoppeld aan het opwaardeernummer en tijdens het opwaarderen wordt het opwaardeernummer gekoppeld aan uw prepaid nummer. En tijdens uw eerste belletje wordt uw IMEI ook nog eens gekoppeld aan het prepaidnummer, dus automatisch ook aan uw betalingsgegevens en het profiel is rond.

Zo kan je dus niet anders concluderen dat wanneer contant geld wordt afgeschaft, dit een directe aanval is op de privacy van de burger. Het registreren en het rond krijgen van uw profiel doen ze nu al, maar u heeft tenminste nog de keuze om je betalingen a contant te doen zodat er nog flinke gaten kunnen vallen in uw profiel. Bij het afschaffen van contant geld hebben ze uw hele hebben en houden via het bankair systeem gelogd staan. Ze weten dan waar u pint, wanneer u pint en uiteraard wat u pint. Wanneer u uit eten gaat of wanneer u op vakantie gaat en voor hoelang en waar u naar toe gaat.

PrivacyGuru heeft daarom een mooi artikel geschreven hoe men in NL nog anoniem kan betalen zonder dat men meteen een profiel van je kan maken. Ze kunnen het wel, maar met bogus gegevens. Vooral handig tegen profielgraaiers als Google en andere monstercookie misbruikers. Let op, het is wel een betaalde artikel.